Resultaat 1–15 van de 181 resultaten wordt getoond

Gallagher

Dooitze Dijkstra was in 1977 op een schapenboerderij in Schotland. Hij wilde over het elektrische hek stappen om een paar lammetjes te bekijken. Het lange gras bedekte bijna de hele afrastering en Dijkstra concludeerde uit zijn kennis en ervaring dat er geen stroom op kon staan. Hij zwaaide zijn been over de draad en kreeg de schok van zijn leven op een zeer gevoelige plek.

Zijn zoon Erik zegt: ““Totaal onder de indruk van wat hem was overkomen, was mijn vader vastbesloten de oorzaak te achterhalen. Vanuit zijn ervaring was het onmogelijk dat er zoveel stroom stond op een hek met zoveel begroeiing.” Na een gesprek met de Schotse boer bleek dat de schok afkomstig was van de Gallagher BEV II Energiser. Dooitze Dijkstra keerde naar huis terug zonder schapen, maar met twee Gallagher schrikdraadapparaten.

Eenmaal thuis liet hij zijn nieuwe aankopen zien aan zwager en zakenpartner Jan Veldman. Samen beseften ze al snel dat dit apparaat een enorm zakelijk potentieel had. Ze wisten dat de Nederlandse elektrische afrastering uit die tijd zwak en ineffectief was, en zeker op het moment dat er gras tegenaan groeide. De twee boeren waren ervan overtuigd dat dit nieuwe en veel krachtigere apparaat goed zou verkopen onder de Nederlandse schapenhouders, die met aanzienlijke kosten te maken hadden bij hun traditionele afrasteringen.

Ze schreven Bill Gallagher uit Nieuw-Zeeland aan met het verzoek om meer informatie.

Tijdens een donkere, stormachtige nacht in het voorjaar van 1977 zat de familie Dijkstra rond de open haard in hun boerderij in Adorp toen ze iemand op het raam hoorden tikken. ‘Wie zou dat kunnen zijn?’ vroegen ze zich af. De boerderij van de familie lag midden op het platteland, net buiten Groningen. Het regende en er was geen licht buiten. Normaal klopte niemand op het raam; als er bezoek kwam, liepen ze gewoon naar binnen.

De familie liet de vreemdeling binnen. Hij stelde zich voor als Bill Gallagher. Een van de Dijkstra’s had hem geschreven en nu was hij uit Nieuw-Zeeland overgekomen om te praten over schrikdraad. Bill begon te vertellen over zijn bedrijf, het ontstaan ervan, en waarom zijn elektrische afrasteringen zo goed waren. Dooitze’s Engels was niet erg goed, maar Erik en zijn jongere broer Meindert begrepen hem maar al te goed. In oktober volgde nog een bezoek van Gallagher, en even later kreeg Veldman & Dijkstra de distributierechten van de Gallagher Energiser voor Nederland.