Blog 2 De feiten en fabels over teken

Teken zijn een vervelend probleem voor hond en kat. Naast dat het bijten van teken vervelend is voor jouw huisdier, kunnen ze ook vervelende ziektes overdragen.

Afbeelding: via emax.nl

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens een tekenbeet?

Een teek heeft een gastheer nodig om te overleven (hond, kat, maar ook de mens zijn gastheren). De teek hecht zich met zijn monddelen vast aan de huid. Op dat moment wordt er speeksel uitgescheden, wat ook wel cement wordt genoemd. Dit cement zorgt ervoor dat de teek goed vast blijft zitten aan de huid en er niet afvalt. Hierna gaat de teek zich voeden met bloed. Een larf doet er gemiddeld 3-5 dagen over om zich te voeden, nimfen doen hier 4-8 dagen over en volwassen teken kunnen er wel 5-10 dagen over doen om zich te voeden. Wanneer de teek zich voldoende heeft volgezogen laat hij los.

Nu gaan en verschillende fabels over teken rond. Deze wil ik dan ook graag ontkrachten.

‘In de winter is er geen kans op teken, dus hoeft ik mijn hond of kat hier niet tegen te beschermen’ horen wij regelmatig klanten zeggen in de winkel. Dit is dus een fabel! Teken worden al actief vanaf 8 graden Celsius. Gezien de zachte winters van de afgelopen jaren en het vroege mooie weer aan het einde van de winter dit jaar is dit absoluut niet aan te raden. Daarnaast kunnen teken of tekeneitjes door het spelen in de bossen toch terecht komen op de vacht van hond en/of kat en wanneer deze binnen komt in een warm gestookte woning kunnen de teken ook actief worden! Het is dus zeker aan te raden om hond en/kat en eventuele andere huisdieren toch te blijven beschermen tegen teken in de winter.

Afbeelding: via Beaphar.nl

Om bovenstaande nog wat beter te begrijpen hierboven een afbeelding waarin de cyclus van de teek wordt omschreven.

En teek kruipt uit het ei als larve en gaat op zoek naar een gastheer om bloed op te nemen. Daarna laat de teek zich vallen en gaat vervellen. Larven kunnen nog geen ziekten overbrengen.  

Het volgende stadium in het leven van de teek is het nimfenstadium. De nimf zoekt ook een gastheer op, zet zich vast, zuigt bloed en laat zich vallen op de bodem en vervelt. In dit stadium kan een teek al Borrelia bacteriën dragen en overbrengen. Na deze vervelling is de teek volwassen. 

De volwassen teek gaat voor de 3e keer op zoek naar een gastheer om bloed te zuigen en zoekt een partner om te paren. De vrouwtjes kunnen wel 10 keer hun lichaamsgewicht aan bloed opnemen. Dit bloed wordt gebruikt om weer nieuwe eitjes te maken. Kort na het leggen van duizenden eitjes gaat de teek dood. 

Deze cyclus duurt gemiddeld twee jaar, maar kan afhankelijk van de omstandigheden ook in kortere of langere tijd verlopen.

Feit: Een teek kan de ziekte van Lyme(Borrelia bacterie) overdragen

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 5 teken in Nederland besmet is met de Borrelia bacterie. Deze bacterie kan zowel bij mensen als bij dieren de ziekte van Lyme veroorzaken. Borrelia bevindt zich over het algemeen in het darmkanaal van de teek. Als een teek langer dan 24 uur op een gastheer zit, neemt de kans op overdracht van de Borrelia bacterie toe. Zo snel mogelijk verwijderen is daarom belangrijk.

Maar hoe kan ik nu een tekenbeet voorkomen hoor ik u denken?

Bescherm jezelf en je huisdier tegen tekenbeten. Voorkomen is immers beter dan genezen! Dit kan door jezelf in te smeren met middelen waar DEET in zit. Vermijd dat je loopt door hoog gras, teken bevinden zich namelijk vaak in grassen en struiken van een meter hoog.

Je kunt je hond en/of kat beschermen met preventieve middelen zoals, fiprotec/fiprotec combo voor hond/kat en ectoline duo bijvoorbeeld. Het is altijd belangrijk om je hond en kat te controleren op aanwezigheid van teken en deze wanneer aanwezig, ook snel te verwijderen met een tekentang. De teek heeft een voorkeur voor warme vochtige plekken en nestelt zich vaak in huidplooien zoals oksels, knieholten, bij de oren of in de nek

Teek verwijderen

  • Belangrijk is dat de teek zo dicht mogelijk op de huid wordt vastgepakt bij de kop. 
  • Knijp hierbij niet in het achterste gedeelte van het lijf van de teek en trek ook niet aan dit deel, omdat dan de kop losgetrokken kan worden van het achterlichaam. 
  • Trek de teek uit de huid in dezelfde richting als de snuit staat. 
  • Trek met langzaam toenemende kracht recht omhoog.
  • Desinfecteer de wond na het verwijderen met een geschikt middel zoals alcohol of jodium. 
  • Was na het verwijderen handen goed. 

Na het lezen van deze blog bent u het wel met mij eens dat tekenbestrijding noodzakelijk is nietwaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *