Een groen gazon in het vroege voorjaar? Dat kan!

Een groen gazon, dichte graszode en mooie groene sierplanten dat willen we allemaal, nietwaar? Maar hoe realiseer je dit nu eigenlijk?

Het geheim ligt hem eigenlijk aan het einde van de winter of aan het begin van de lente (het is maar net hoe je het ziet), namelijk het strooien van kalk.

Tijdens de winterperiode krijgen het gazon en de sierplanten veel te verduren. Vorst, regen, sneeuw noem maar op! Al deze weersinvloeden hebben invloed op de zuurgraad of pH-waarde van grond. Is de pH te laag dan zullen voedingsstoffen(meststoffen) die later gestrooid worden niet of nauwelijks worden opgenomen door de grond. Dit leidt ertoe dat je gras en sierplanten niet of matig groeien met gele en kale plekken als gevolg. Op die kale plekken hebben mos en onkruid op hun beurt weer de kans om te gaan groeien en dat willen we niet!

Nu hoor ik je denken, maar ik strooi mijn kalk altijd aan het einde van de zomer. Super goed, want ook de weersinvloeden van de zomer kunnen ervoor zorgen dat de pH-waarde van de grond naar beneden gaat. Kijk maar naar de extreme droogte van afgelopen zomer en soms de extreme regenval in het voorjaar.

Van Lieshout Dier & Tuin adviseert daarom ook om bij een lage pH-waarde twee keer per jaar kalk te strooien. Aan het begin van het voorjaar (februari-maart) en aan het einde van zomer (september-oktober). Zo heb je een meer gelijkmatige verdeling en zal de opname van kalk meer optimaal zijn. Hiermee zal je meer bereiken dan met 1-malig strooien van kalk.

Wat doet kalk eigenlijk nog meer dan het op peil brengen van de pH-waarde?

Zoals ik hiervoor al eerder heb benoemd, zorgt kalk er ook voor dat voedingsstoffen beter opgenomen worden.

Daarnaast zit er aan kalk Magnesium toegevoegd, wat zorgt voor de groene kleur van het gazon en/of planten.

TIP:

Laat jouw grond testen!

Op zaterdag 23 maart vindt onze jaarlijkse grondtestdag plaats.

Tussen 08:00 en 16:00 kun je jouw grond laten testen op de pH-waarde en voedingswaarde. Na de test krijg je een gratis bemestingsadvies mee naar huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *